Ukrainian Albanian Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bengali Bosnian Bulgarian Catalan Croatian Czech Danish Dutch English Esperanto Estonian Finnish French Galician Georgian German Greek Hebrew Hungarian Icelandic Irish Italian Javanese Kannada Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Mongolian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Welsh Yiddish

26.07.2017 10:30

Запровадження в Україні принципу компартменталізації тваринницьких господарств дозволить підвищити ефективність національних заходів із профілактики африканської чуми свиней. Наразі це питання Держпродспоживслужба відпрацьовує з профільними асоціаціями та Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO) шляхом розробки змін до Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней та нових Ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней.

Про це йшлося під час зустрічі Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

Під час зустрічі наголошувалося, що компартменталізація є інструментом збереження міжнародної та внутрішньої торгівлі в умовах епізоотичного неблагополуччя через заходи підвищення рівня біобезпеки у свиногосподарствах різної форми власності. Процедура компартментизації передбачена законодавством Європейського Союзу, а механізми запровадження викладені в Кодексі здоров’я наземних тварин Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ).

Такий підхід дозволить стимулювати виробників до підвищення рівня обізнаності та ефективності заходів біобезпеки тваринницьких об’єктів, гарантувати забезпечення біологічної безпеки на свинокомплексах, запровадивши чіткий поділ тваринницьких господарств за ступенем їх біологічного захисту. Це відбувається шляхом напрацювання регламентованої процедури надання свинарського господарства статусу компартменту із АЧС. Заходи із компартментизації можуть стосуватися будь-якої інфекційної хвороби.

Передбачається, що компартменталізація проводитиметься на основі аналізу та якісної оцінки ризиків, пов’язаних із поширенням збудника АЧС, і характеризуватиме ступінь захищеності компартменту. За результатами аналізу та якісної оцінки ризиків господарство із високим рівнем біобезпеки може отримати компартмент з АЧС.

Слід зазначити, що компартменталізація є добровільною та здійснюватиметься виключно за бажанням оператора ринку.

Також в Інструкції з АЧС та Вимогах до утримання свиней пропонується закріпити, що відповідальний від компартменту зобов’язаний розробити, впровадити і слідувати плану біологічної безпеки у відповідності до Кодексу здоров’я наземних тварин МЕБ. При цьому визнання компартменту з АЧС здійснюватиме компетентний орган на підставі конкретних критеріїв, які будуть викладені у інструкції.

Представники FAO під час зустрічі також зазначили, що готові провести серію навчань у регіонах України, під час яких, у тому числі, висвітлюватимуться питання компартменталізації, особливостей її впровадження в Україні тощо.

На верх